Zgrada je sagrađena u tadašnjoj pustoj i nenaseljenoj uvali Križna luka godine 1887. Prije nego je tu sagrađena bila je ispred Arsenala. Kako se grad Hvar širio i na području Burka i unutar zidina - Groda, a stanovništvo se povećavalo klaonica-mesnica „Macel“je počeo smetati prometu uz rivu.

Dolaskom cara Frane Josipa Austrijskog kojemu je i Hvar pripadao bila je dobra prilika da se Macel ukloni, pogotovo što je postao nepodnošljiv i po pitanju zdravlja. Uklonjena je 1875. godine i po nacrtu hvarskog graditelja Vicka Kovačevića pok. Martina sagrađena na sadašnjem mjestu. Kameni polukružni luk s istaknutim počecima i tjemenjkom su isti kao i kod prethodne klaonice. Prema staroj fotografiji otvori su isti.

Privremena klaonica je bila na Dolcu do preseljenja u Križnoj luci. Klaonica je radila do 1960 godine, a tad je sagrađena nova u uvali Vela Garška.

Sadašnji Macel od 1960 bio je skladište Ine za gorivo, pa je dano privatniku-brodograditelju za izradu plastičnig čamaca (unutarnji zidovi su bili većinom uništeni plastikom kako su čistili pilene na zidove), a od 1970. g je dano JK Zvir-u gdje smo i danas. Kad smo ušli u prostor bio je to ruševni objekt sa urušenim krovom, bez prozora i vratiju, prljavim zidovima od plastike i boje, urušenim lukovima nad vrata i prozorima.

Velikim trudom članova Zvira imamo ovo što vidite.PDFPDF